Verkko-opettajuus on paljon muutakin kuin opettamista verkossa

Kuvassa esitellään verkko-opettajan kehitysvaiheet vasta-alkajasta uuden luojaan.

Koronarajoitukset tekivät kaikista opettajista hetkessä verkko-opettajia – vai tekivätkö sittenkään? Miten jatkossa enää voidaan tehdä eroa palveluissa tai opettajien osaamisessa? Vai onko se edes tarpeen?

Verrataanpa asiaa toiseen alaan. Osaan käyttää lapiota ja tiedän, mikä on pallopadotusventtiili. Olenko siis maarakentaja? En tietenkään. Samalla tavalla se ei tee sinusta vielä verkko-opettajaa, että osaat käyttää Zoomia tai tehdä kurssin Moodleen. Se ilmaisee vain tilanteen, jossa olet nyt, ehkä vielä matkasi alussa. Kun osaamme reflektoida omaa tilannettamme verkko-opettajana, se auttaa niin meitä itseämme, asiakkaitamme että työyhteisöämme. Koronan pakottama digiloikka ei ollut ideaalitilanne kenellekään. Piti pärjätä minimillä niin ajan kuin rahan suhteen, käytäntö oli ainut perehdyttäjä. On silti epäoikeudenmukaista olettaa, että koska mitenkuten pärjäsimme (toiset paremmin, toiset huonommin), nythän se jo osataan ja mitään ekstraresurssia tai panostusta ei tarvita pedagogiikan kääntämisessä verkkoon.

Parhaimmillaan oppimiskokemus on hyvin valmisteltuna, sujuvana ja saavutettavana niin opettajalle kuin oppijoille. Saavutettavuuden takana on paljon työtä, samoin kuin ravintola-annoksesi takana on useita vaiheita. Kun pedagogiikkaa ohjataan kaupallisin intressein, nähdään dollarinkuvia seinien vuokrista tulevissa säästöissä ja unohdetaan samalla asiakaskokemus.Calgaryn yliopiston professori Peter Gabor on sanonut, että säästö, joka seinistä saadaan, tulisi ohjata oppijoiden ja työntekijöiden psyykkiseen hyvinvointiin. Koronan jälkimainingeissa varmaan harva tätä kyseenalaistaa. Myös opettajana ja työntekijänä sinulla on oikeus saada aikaa myös kehittymiseen. Viisaat työnantajat ja organisaatiot panostavat jatkuvaan oppimiseen ja näkevät sen elinvoimaetuna. Miten voisimmekaan kehittää toimintaa, jos emme itse kehity?

Omaa matkaasi verkko-opettajana voit reflektoida esimerkiksi Marja Aholan ja Anita Hartikaisen kuvalla Verkko-opettajan kehitysvaiheista. Oletko sinä tällä hetkellä välttämättömyysvaiheessa, materiaalivaiheessa, toimeentulovaiheessa, valintavaiheessa, mentorivaiheessa vai uniikkivaiheessa? Lisää aiheesta voit lukea täältä.

Gimaran liikkuvan verkko-opettajan fiksu työkalupakki Smartie eli tuttavallisemmin Martti tarjoaa sinulle ja tiimillesi perusvälineiden lisäksi purtavaa reflektointiin pedagogisen opaskirjan ja arviointityökalun muodossa. Tutustu Marttiin täällä ja tule kanssamme kehitysmatkalle tilaamalla Martti tueksi matkallesi verkko-opettajuuteen.

Osta Martti täältä.